Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.

„Inkubációs tevékenység fejlesztése az AK-S Kft-nél.” 

2018-00012 jelű támogatási kérelmét 63 376 407 Ft vissza nem térítendő támogatással támogatta.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.1.1-18-2018-00012 

  • Projekt megnevezése: Üzemanyag gőz szivárgását monitorozó rendszer és szervizfelület fejlesztése
  • A támogatás összege: 60 296 629 Ft
  • Projekt leírása (általános leírás, műszaki adatok): A projekt során kifejlesztett berendezés megakadályozza a benzinkúton elszivárgó aromás vegyületek környezetbe kerülését, csökkenti a talajmenti ózon képződést, és növeli a töltőállomások környezetében élő emberek életminőségét. A projekt során egy olyan terméket és szolgáltatást hozunk létre, amely nem csak Magyarország területén, hanem az egész Unióban értékesíthető. Ezen eszközök mind gyártás mind pedig értékesítés során közvetlen hasznot hoznak hazai vállalkozásoknak. A projekt során a piacon elérhető versenytársakhoz képest egy olyan eszközt hozunk létre, amely univerzálisan alkalmazható az összes gyártó berendezésénél, a konkurens gyártó(k) eszközeihez képest jelentősen korszerűbb megoldásokkal. A mérőeszközben olyan szenzort kívánunk felhasználni, amelyet a benzinkút-technikai iparágban még nem alkalmaznak ilyen célra. A szenzor előnye, hogy időjárástól és környezeti hatásoktól függetlenül is tud működni. A projektet a nagy sorozatú gyártás előkészítéséig tervezzük elvinni. Kidolgozzuk a gyártási terveket, beszállítókat kutatunk fel minden területre, valamint gyártási és értékesítési költségszámításokat végzünk el. A projekt pályázattól független fenntarthatóságát és a piac potenciált is a már létező uniós előírások és azoknak előkészített nemzeti szabályozásai biztosítják.
  • Kedvezményezett megnevezése neve: AK-S Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. http://nkfih.gov.hu/

A projekt során kifejlesztett berendezés megakadályozza az aromás vegyületek környezetbe kerülését nem akadályozó kútoszlopok működését, ezzel csökkenti a talajmenti ózonképződést és növeli a töltőállomások környezetében élő emberek életminőségét. Mindezek mellett a fent említett aromás vegyületek visszaszívási hatékonyságának monitorozásával folyamatos információt szolgáltat a hozzá kapcsolt töltőállomásról is. Ez az innovatív megoldás így a modern ember számára könnyen elérhető többlet információt szolgáltat a benzinkutakon található rendszerek működéséről.

Egy olyan terméket és szolgáltatást hoztunk létre, amely nem csak Magyarország területén, hanem az egész Unióban értékesíthető, segít megelőzni az egészségügyi és környezetvédelmi hatásokat mindamellett, hogy a töltőállomás kielégíti a 94/63/EK direktívában kötelezően előírtakat.

Az elmúlt két évben a többlépcsős tesztelési és fejlesztési folyamat során (miközben több prototípust is kipróbáltunk) elkészítettük az AK-S Kft.-ben dolgozó mérnökgárda által megálmodott monitoring rendszert, és az ahhoz szervesen csatlakozó webes alkalmazást is. Ezen eszköz és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás mind gyártás mind pedig az értékesítés során közvetlen hasznot hoznak hazai vállalkozásoknak.

A projekt során a piacon elérhető versenytársakhoz képest egy olyan eszközt hozunk létre, amely univerzálisan alkalmazható az összes gyártó berendezése esetén, a konkurens gyártó(k) eszközeihez képest jelentősen korszerűbb megoldásokkal. A mérőeszközben pedig olyan szenzort használunk, amelyet a benzinkút-technikai iparágban még nem alkalmaznak ilyen célra.

A pisztolygőzt visszaszívó rendszerek megfelelő működését ellenőrző szenzor a hatékonyság mérése és kiszámítása mellett más funkciókat is elláthat.
A kútoszlop alkatrészeinek kopásából leköveti az elhasználódásból eredő teljesítménycsökkenést, miközben az adatokat belső memóriájában tárolja és a megfelelő pisztoly szintjére lebontva jeleníti meg webes felületünkön. A szerkezet előnye, hogy időjárástól és környezeti hatásoktól függetlenül is tud működni, a webes felületen megjelenített adatokból pedig az üzemeltetők és a szervizszolgáltatók is a munkájukhoz hasznos információkat tudnak kinyerni.

Ezen adatok megfelelő elemzésével, számos kút alkatrész meghibásodását előre tudjuk jelezni, vagy – a bekövetkezett hiba esetén – a szerelő alkatrésszel előre készülve tud a javítás helyszínére érkezni. Ennek köszönhetően a javítási idő is jól tervezhetővé válik, így időt és pénzt takarít meg, a hibaforrás pontosabb behatároltságának köszönhetően. Rendszerünk alkalmazásával a kutak gazdaságosabban és kiszámíthatóbban működtethetők / üzemeltethetők. A fejlesztésünk alkalmazása a tulajdonosi elégedettség mellett a vásárlói bizalom növekedését is maga után vonja.

A projektet a nagy sorozatú gyártás előkészítéséig vittük el, kidolgoztuk a gyártási terveket.
Jelenleg beszállítókat kutatunk fel minden területre, valamint gyártási és értékesítési költségszámításokat végzünk. A projekt pályázattól független fenntarthatóságát és a piaci potenciált is, a már létező uniós előírások és azoknak előkészített nemzeti szabályozásai biztosítják.